fbpx

Kweek je eigen groente...

...en wij maken er een heerlijk gerecht van!

 Rode kool 

Wat leuk dat je meedoet aan onze actie ‘kweek je eigen groente’. Het plezier in koken en verzorgen staan centraal bij Bergpaviljoen. Wij koken het liefst duurzaam, eerlijk en zonder opsmuk. Elke dag weer weet ons team de balans te vinden tussen pure smaken en eenvoudige herkenbare ingrediënten, die op een leuke, creatieve manier worden gepresenteerd.

We vinden het super leuk om deze keer samen met jou een verrassend gerecht te maken met je eigen gekweekte groente. En zeg nou zelf, als je na al je moeite je tanden in een zelfverbouwd stuk groente zet, smaakt het nóg lekkerder en helemaal omdat het biologisch is. Je weet namelijk zeker dat er geen bestrijdingsmiddelen of andere rommel in zit en je oogst puur is. En dat past precies binnen de werkwijze van Bergpaviljoen. Met als basis de klassieke Franse keuken gebruiken we invloeden vanuit de hele wereld. De nadruk ligt op vis- en vegetarische gerechten en ons menu is bondig, creatief en van hoog gastronomisch niveau. Daar worden we ook om geroemd op de verschillende recensie websites. En daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op!

Hieronder lees je de voorwaarden van de actie:

  • We dagen je uit om van de zaadjes die je van ons hebt gekregen je eigen groente te kweken. Lees ook de tips om van het zaaien een succes te maken.
  • Als de tijd rijp is om te oogsten bel je Bergpaviljoen (033 461 50 00) en reserveer je een tafeltje onder vermelding van ‘kweek je eigen groente’
  • Je neemt je je eigen gekweekte groente mee en onze chef-kok Gaby maakt er terplekke een verrassend gerecht van.
  • Afhankelijk van de hoeveelheid wordt er een voorgerecht of een hoofdgerecht gemaakt en voor dat gerecht hoef je niet te betalen. Dat is nog eens leuk uiteten gaan!

Ga jij de uitdaging aan?

Heel veel succes en tot snel!


Tips om van jouw groente een succes te maken:

TIP 1: Begin binnen
Veel groente kun je zowel buiten als binnen zaaien. Doe je het binnen dan kun je vaak al in maart beginnen, terwijl je buiten vaak een maand langer moet wachten. Daardoor kun je eerder oogsten en in sommige gevallen kun je daardoor op hetzelfde stukje grond nog een keer iets anders verbouwen in hetzelfde jaar. Zo spreid je de oogst beter en heb je meer opbrengst van je kleine tuintje. Het beste kun je werken met turfpotjes. Die kun je later met potje en al in de tuin ingraven, omdat de wortels van je plantje er gewoon doorheen groeien als ze sterk genoeg zijn. Schep de potjes tot de rand toe vol aarde, zodat je ze straks ook helemaal in de tuin in kunt graven. Anders blijf je van die randjes zien om je planten heen. Zet de turfpotjes in een kweekbak (een kleine kas voor in de vensterbank), zodat ze wat warmer worden en beter beschermd zijn. De truc is vervolgens om goed te timen wanneer je plantjes er klaar voor zijn om naar buiten te gaan. Ben je te vroeg dan krijgen ze het een paar weken koud buiten, ben je te laat, dan hebben ze binnen al even honger gehad. Het beste moment lijkt te zijn als de eerste worteltjes door de turfpotjes komen.

TIP2: Bouw een groentebak
Door je groentetuin een beetje op te hogen, kun je makkelijker werken en krijg je minder snel ongedierte in je moestuintje. Je kunt gewoon vier geïmpregneerde planken kopen en in een rechthoek aan elkaar schroeven en in je tuin leggen. Daar schep je aarde in en je verhoogde groentebak is klaar. De meeste groenten hebben maar 15 tot 20 centimeter aarde nodig en als je de bak van onderen niet dichtmaakt kunnen ze sowieso dieper. Maar met bijvoorbeeld aardappelen moet je daar wel even rekening mee houden. Bij ons in de tuin stond al een muurtje als afscheiding tussen het terras en het gras. Dat muurtje heb ik gebruikt als basis, zodat ik slechts aan twee kanten planken hoefde te maken. Doordat de muur iets hoger is, houdt hij de planten wat uit de wind en warmt de muur zelf wat op door de zon.

Tip 3: Verbouw tomaten in potten
Tomaten houden van een warm klimaat. In Nederland kun je ze ook verbouwen, maar dan moet je ze wel wat extra aandacht geven. Gelukkig groeien ze omhoog en kun je veel oogsten van een vrij kleine plant. Tomaten kweek je ook eerst in een turfpotje binnen. Maar voordat je ze buiten zet kun je ze het beste verpotten in goedkope plastic bloempotten met een diameter van 15 a 20 centimeter. Daarin zet je ze in de vensterbank zodat ze lekker warm binnen doorgroeien. Koop wat bamboestokken (tokonstokken) van ongeveer een meter zodat je elke plant kunt begeleiden om mooi omhoog te groeien. Pas als het buiten definitief mooi weer wordt en de planten binnen misschien al 70 centimeter hoog zijn, verhuis je de potten naar buiten. Zet ze daar op een beschutte warme plek. Bijvoorbeeld voor een muur op het zuiden. En let op de uitlopers in de ‘oksels’ van de takken. Die uitlopers moet je af en toe verwijderen. Zo zorg je dat alle energie naar de tomaten gaat en niet naar onnodige extra takken.

Tip 4: Gebruik de hoogte
In een kleine tuin heb je weinig oppervlakte. Daarin is het slim om te kijken wat je in de hoogte kunt doen. Schuttingen, pergola’s, trellisschermen en bloembakken zijn je beste vrienden. Een trellisscherm (klimrek) is eenvoudig aan je schutting te maken en zorgt ervoor dat klimplanten meer houvast hebben als ze tegen de schutting klimmen. En een pergola midden in je tuin geeft klimplanten nog meer mogelijkheden en geeft gek genoeg juist het gevoel dat je tuin groter is.

Bergpaviljoen

Bistronomique & Bar


Contactgegevens

Bergpaviljoen


Utrechtseweg 180
3818 ES Amersfoort

Tel. 033 461 50 00
Fax 033 461 89 45

Mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte